Het verhaal van:

Het lijkt op een scène uit een horrorfilm

11 juli, 2013

het lijkt een sceneHalf juni meldt meneer Smit zich aan. Hij heeft last van schulden. Maar nog voordat er contact gelegd is met meneer Smit belt zijn zus en zij laat weten dat de administratie van de sociale werkplaats waar beiden werkzaam zijn, zich ontfermd heeft over de schulden en dat er geen hulp meer nodig is.

Eind februari is er weer een aanmelding van meneer Smit en deze keer met alarmerende begeleidende teksten van bedrijfsmaatschappelijk werk. Er zou naast de schulden sprake zijn van vervuiling. En de gemeente wil pas iets doen als er de zekerheid is van structurele hulp nu en in de toekomst. Iedereen wacht op elkaar en er is niemand die wat doet.

Ik ga op zoek naar meer informatie en kom te weten dat de moeder van meneer Smit zes jaar geleden is overleden. Er is toen eenmaal iemand van thuiszorg langs geweest, maar die kwam al snel niet meer terug vanwege hondenplas op de vloer en de valse honden van meneer Smit. Ik maak een afspraak met meneer Smit en zijn zus, die in de buurt woont, zal er ook bij zijn. Van buiten lijkt het huis niet afwijkend, totdat de deur opengaat…

Een ondoordringbare walm van rook, plas en poep komt mij tegemoet. Een vrouw die er verwaarloosd uitziet geeft mij een hand. Een hand waarin ik letterlijk even blijf plakken. Binnen is het een kakofonie van geblaf veroorzaakt door twee honden die niet stil te krijgen zijn. Meneer Smit wordt met de honden naar boven gestuurd door zijn zus.

Heel voorzichtig ga ik op het puntje van een stoel zitten en beweeg nauwelijks. Vanaf het plafond hangen lange zwarte draden naar beneden en de zus kijkt mij zwijgend aan. Ze zegt niets en het lijkt op een scène uit een horrorfilm.

Na een kwartier wil ik nog maar één ding, weg en wel zo snel mogelijk! Als ik buiten sta heb ik jeuk…, ik wil douchen, douchen en nog eens douchen. Ondertussen is de vraag duidelijk; of wij van MEE het ‘even op willen knappen.’

Een maand later is de zus van meneer Smit ook aangemeld als cliënt bij MEE waardoor er een tweede consulent bij betrokken wordt. We werken aan een rapport waarmee we een indicatie aan kunnen vragen. Een indicatie die hard nodig is om de benodigde hulp in te kunnen zetten om hun leven weer op de rails te krijgen.

Zodra de indicatie er is gaan we op zoek naar de juiste structurele ondersteuning. En we starten een traject voor schuldhulpverlening. We zullen deze cliënten blijven volgen tot de benodigde hulp is gerealiseerd en zij zelf weer verder kunnen.

Dan komt ook de gemeente in beweging. De huizen van meneer Smit en zijn zus worden door de gemeentereiniging helemaal opgeknapt en schoongemaakt. Nu kunnen ze echt een nieuwe start maken. Schoon schip!

Een consulent van MEE