Het verhaal van: Monique

‘Nu ik mezelf begrijp, flip ik minder snel’

07 september, 2017

Monique Overduin

De ouders van de nu 37-jarige Monique Zuiderduin merkten al vroeg dat Monique anders was. Toch heeft ze pas vijf jaar geleden de diagnose autisme gekregen.
“Ik had veel last van onduidelijkheid. Als plannen veranderden, kon ik aardig flippen. Ik was snel overprikkeld en had last van harde geluiden en schelle stemmen”, vertelt Monique. Op aanraden van haar broer liet ze zich onderzoeken. Daaruit kwam de diagnose PDD-NOS, tegenwoordig ASS: Autisme Spectrum Stoornis. “Die diagnose gaf opluchting, omdat ik eindelijk wist wat ik had, dat het een naam heeft.” Dat het zo laat werd ontdekt, komt volgens Johan Nouws, consulent bij Stichting MEE, vaker voor bij meisjes. “Het wordt niet zo snel opgemerkt omdat meiden vaak socialer overkomen dan jongens, ze verstoppen zich niet zo snel achter een computer,” aldus Nouws. 

In eerste instantie ondernam Monique geen actie. Maar toen ze problemen ondervond tijdens haar vrijwilligerswerk  ging ze op zoek naar hulp. “Op mijn vrijwilligerswerk was het in de ochtend heel duidelijk wat er van mij verwacht werd, maar in de middag mocht ik zelf kiezen wat ik zou gaan doen. Daarvan raakte ik helemaal in de war.” Via maatschappelijk werk kwam Monique in aanraking met stichting MEE; een stichting die mensen helpt met een beperking zodat ze weer mee kunnen draaien in de maatschappij. “Wij werken met een vaste methode; een werkboek voor mensen met autisme om zichzelf te leren kennen en met hun autisme om te kunnen gaan”, vertelt Nouws van MEE. “Met Monique ben ik daarna doorgegaan met een methode waarbij door middel van het uittekenen van situaties duidelijk wordt wat er in haar hoofd gebeurt. Doordat het aanschouwelijk wordt gemaakt is het ook voor anderen heel begrijpelijk.” Monique had er veel baat bij: “Vroeger dacht ik: ‘Waarom reageer ik nou zo?’ Maar nu snap ik het en kan ik er iets aan doen. Ik zal niet meer zo snel flippen omdat ik mezelf begrijp.”

Tekst en foto: Esther Akerboom